Biografija

Biljana Prica rođena je 1981. godine u Šapcu. Nižu i srednju muzičku školu "Mihailo Vukdragović" završila je u Šapcu, u klasi Dušana Karanfilović, prof.
Školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu u klasi mr Sanje Stijačić, vanr. prof. Diplomirala je flautu 2004. godine.
Proglašena je za najboljeg studenta Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu za školsku 2003/2004. godinu sa prosečnom ocenom 9,75. Dobitnik je počasne diplome "Vojin Komadina".
Od tadašnjeg dekana muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu mr Branka Benović i profesora flaute, mr Sanje Stijačić, vanr. prof. dobija najviše preporuke za pedagoški rad sa decom.
Tokom školovanja uspešno učestvuje na mnogobrojnim takmičenjima, dobitnik je velikog broja I nagrada, kako u solo disciplini tako i u kamernim sastavima.
Muzičku školu "Mihailo Vukdragović" i Muzičku akademiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu predstavlja na mnogobrojnim koncertima u Šapcu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Loznici, Čačku, Boru, Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Banja Luci...

U periodu od 1996 - 2000 bila je član hora "66 devojaka" koji je osnovao sadašnji dirigent dr Branko Đurković. Sa horom nastupa širom Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Poljske. Na svečanom koncertu povodom jubileja, pedesetogodišnjice postojanja hora "66 devojaka", dobija zahvalnicu za vernost horu "66 devojaka" od Art studija i dirigenta dr Branka Đurković.

Da svoj doprinos u očuvanju narodne tradicije pruža rodnom gradu potvrđuje podatak da je od 1995. dugi niz godina bila član narodnog folklornog orkestra KUD "Abrašević" Šabac, sa kojima je održala preko 100 koncerata širom Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Mađarske, Francuske, Belgije...

Da je kulturna scena grada Šapca ne zaobilazi potvrđuje i podatak da je od strane Šabačkog pozorišta bila angažovana za ulogu (flautista na prelu) u predstavi "Đido" autora Janka Veselinović od 2005 - 2008. Na daskama pozorišta u Šapcu i širom Srbije nastupa od 2005 - 2008 zajedno sa 40 izvođača koliko je predstava "Đido" brojala.

Biljana Prica je prvi diplomirani muzički izvođač - flautista u opštini Šabac.

Po završetku studija vraća se u rodni Šabac gde započinje svoju pedagošku karijeru. Pedagoškim radom počinje da se bavi 01.09.2004. godine u Muzičkoj školi "Mihailo Vukdragović" Šabac, gde radi i danas. U periodu od septembra 2015. do septembra 2018. je bila rukovodilac Stručnog veća za predmete duvačkog odseka i solo pevanja.

Za vreme dosadašnjeg rada njeni učenici su osvojili preko 100 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima:
Republičko takmičenje učenika muzičkih škola Srbije, Beograd
Festival muzičkih i baletskih škola Srbije
Susreti flautista "Tahir Kulenović", Valjevo
Međunarodno takmičenje "Davorin Jenko", Beograd
Međunarodno takmičenje "Miodrag Azanjac" Beograd
Međunarodno takmičenje drvenih duvača, Požarevac
Majski susreti mladih duvača, Lazarevac
Festival "Petar Stojanović", Ub
Internet muzičko takmičenje
Takmičenje flautista "Josip Slavenski", Beograd
Međunarodno takmičenje mladih muzičara "Petar Konjović" (EMCY), Beograd
Smotra talenata, Sremski Karlovci
Međunarodno takmičenje "Anton Eberst", Novi Sad
Međunarodno takmičenje "Ohridski biseri" (EMCY), Ohrid, Republika Makedonija
Međunarodni festival muzike "Primavera", Bijeljina, BIH
Međunarodno takmičenje mladih muzičara, Sogliano al Rubicone, Italija
Festival muzike "Paolo Serrao", Italija
Međunarodno takmičenje flaute, Ittervoort, Holandija
Takmičenje "American Protege", New York, USA
Međunarodno muzičko takmičenje Berlin, Nemačka...

Njeni učenici su nagrađeni i sa: Vukovom diplomom, Mokranjčevom diplomom, Svetosavskom pohvalom grada Šapca.

Učenici iz klase Biljane Prica, prof. nastupali su na mnogobrojnim koncertima u: Šapcu, Beogradu, Valjevu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Ohridu (Makedonija), Sogliano al Rubicone (Italija), Italijanska Filadelfija (Italija), Ittervoort (Holandija), "Carnegie Hall" New York (USA), "Philharmonie Berlin Kammermusiksaal" Nemačka, Neki od njih su održali solističke koncerte.

Biljana Prica, prof. je više puta nagrađena za postignute izuzetne rezultate na takmičenjima u:
Međunarodno takmičenje "Davorin Jenko", Beograd
Međunarodno takmičenje drvenih duvača, Požarevac
Međunarodno takmičenje mladih muzičara, Sogliano al Rubicone, Italija
Međunarodno takmičenje flaute, Ittervoort, Holandija
Takmičenje "American Protege", New York, USA...


Kao profesor flaute sa dugogodišnjim pedagoškim iskustvom, preporučujem učenicima za početno sviranje flaute, flautu Yamaha YFL-212U, YFL-222, YFL-271ID.

Biljana Prica, prof.

- Flauta -

Copyright © Biljana Prica All Rights Reserverd.
by Bojan Prica